Direktupphandling

Ansvaret för att göra direktupphandlingar ligger kvar i respektive kommun men Upphandlingscenter kan, mot en avgift, hjälpa till med handläggningen.


En upphandling utan krav på anbud i en viss form kallas direktupphandling. Även direktupphandlingar är ett så kallat upphandlingsförfarande och omfattas av Lagen om Offentlig upphandling, LOU. Det är viktigt att dessa hanteras på ett affärsmässigt sätt.


Det är även viktigt att se till att göra en så bra affär som möjligt. Kommen ska därfär alltid förvissa sig om att ett angivet pris är rimligt, exempelvis genom någon form av prisjämförelse.


Den vanligaste anledningen till att man gör en direktupphandling är lågt värde. Fr.o.m 1/2 2022 är gränsen för direktupphandling 700 000 kronor Tröskelvärdena revideras vartannat år. 



Ett inköp får inte delas upp i mindre delar i syfte att komma under gränsen för direktupphandling.


Det interna regelverket för direktupphandling ser något olika ut i kommunerna. Se information gällande respektive kommun i menyn till vänster. Där finns också mallar till hjälp för direktupphandlingar.

 

Den som önskar mer hjälp med direktupphandlingar kan få hjälp av Upphandlingscenter med handläggningen. Beställ hjälp via formuläret Beställning av direktupphandling i vänstermenyn eller kontakta enhetschef Ulrika Bergenblad för mer information.


Riktlinjer för direktupphandling Word, 54 kB.



Beställningsrutiner inför sommaren 2024

Under semesterperioden, vecka 26-31, har Upphandlingscenter begränsad möjlighet att genomföra direktupphandlingar.

 

För att hinna slutföra beställda uppdrag och få kontrakten signerade av alla parter i tid inför semesterperioden behöver vi era beställningar senast den 10 maj 2024, men vi ser gärna att ni skickar in er beställning så snart som möjligt.

 

Mer information om beställningsrutiner sommaren 2024 Word, 41.2 kB, öppnas i nytt fönster.

 

 

 

Har du frågor? Kontakta din kommunansvarige.

  

kvinna